Enfeksiyon bulguları ateş, halsizlik, baş ağrısı, boyun sertliği, operasyon yarası yerinde şişlik, hassasiyet, kızarıklık, akıntı, ağrı şeklinde ortaya çıkabilir. Bazı vakalarda hasta kol ve bacaklarında uyuşukluk, his kaybı, kas kuvvetlerinde zayıflık gibi bulgular hissedebilir.
Tanı hastanın hikayesinin alınması ve muayenesinin yapılması ile başlar. Çeşitli görüntüleme yöntemleri (direkt grafiler, BT ve MRI ve sintigrafi) ve çeşitli kan testleri (tam kan tetkiki, CRP, sedimentasyon hızı) istenebilir. Bunların dışında ülkemizde sıklıkla rastladığımız brucella enfeksiyonu için serolojik kan testleri, tuberküloz için PCR ve deri duyarlılık testi (PPD) yapılabilir.
Cerrahi olmayan tedavi antibiyotik kullanımı, antitüberküloz tedavisi ve mantar enfeksiyonu için antifungal tedavileri içerir. (Biyopsi ile örnek alındıktan sonra tedaviye başlanır). Tedavi süresi 6-12 hafta gibi uzun bir süre olabilir.
Cerrahi antibiyotik tedavisine cevap veremeyecek kadar büyük apseleri olan hastalarda, omurların zedelenmesi nedeniyle anormal hareket olması, deformite (omur kayması, yana eğilme, kamburluk) gelişmesi ve bunlara bağlı şiddetli ağrıları olan hastalarda gerekli olabilir. Ek olarak, apse veya omurgada kırık veya kamburluğa bağlı omurilik basısı ve buna bağlı olarak sinirlerde zedelenme olan (kuvvet kaybı, ciddi uyuşukluk)) hastalarda mutlak acil cerrahi gerekir. Bu hastalarda cerrahi ile omurilik üzerinde olan basının kaldırılması gerekir.