• 0545 945 5001
  • info@metinozalay.com
  • Seyhan/ADANA
Uncategorized
OMURGA TÜMÖRLERİ

OMURGA TÜMÖRLERİ

Omurga tümörleri omurga ve omuriliği oluşturan kemik sinir yumuşak doku gibi herhangi bir yapısından gelişebilen tümörlerdir. Tümörler omurganın boyun, sırt, bel kuyruk sokumu gibi her bölgesinde yerleşebilirler. Tümörlerin kaynağı iki türlü olabilir. Bunlardan birincisi omurga ve omuriliğin yapısını oluşturan hücrelerden kaynaklanan tümörlerdir ve primer tümörler diye adlandırılırlar. İkincisi ise vücudun diğer taraflarında gelişen tümörlerin (meme, prostat, akciğer vs.) tümörlerin sıçraması ile omurga da gelişen tümörlerdir ve metastatik tümörler diye adlandırılırlar.En belirgin bulgu istirahat halinde boyun, sırt veya bel ağrısıdır. Kilo kaybı, ateş, halsizlik gibi bulgular ortaya çıkabilir.

Tanı koyma işlemi hikaye ve fizik muayene ile başlar. Hastalarda daha önce geçirilmiş veya tedavi altında olan bir kanser hikayesi olabilir. Direkt grafi, BT, PET ve MRI gibi görüntüleme tetkikleri ile tanı konur. Görüntüleme yöntemleri ile tümör tesbit edilmişse tipini ve orijinini öğrenmek için biyopsi yapılması bundan sonraki basamak olacaktır. Omurga tümörlerinde cerrahi olmayan tedavi yöntemleri gözlem, kemoterapi ve radyasyon tedavileridir.

Omurganın kendisinden kaynaklanan primer malign tümörleri, tesbit edildiği anda genellikle cerrahi tedavi tercih edilir. Amaç, kötü huylu tumor hücrelerinin bir an önce ortamdan uzaklaştırılmasıdır. Metastatik omurga tümörlerinde ilerleyici nörolojik kayıba veya kısa sürede gayta-idrar kontrolünün kaybolmasına neden oluyor ise, yine cerrahi uygulanması gerekebilir.

Omurga tümörlerinin cerrahi tedavisi tümörün kısmen yada tamamen çıkartılmasıdır. Toplam iyileşme süresi cerahinin ne kadar kompleks olduğuna gore 3 ay ile 1 yıl arasında değişebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

× Nasıl Yardımcı Olabiliriz?