KİFOZ
Kifoz omurganın yandan bakıldığında öne doğru anormal eğilmesidir. Ideal omurga şeklinde sırtta makul bir kamburluk ve belde bir çukurluk vardır. Kifozun nedenleri; duruş bozukluğu, nedeni bilinmeyen- Scheuermann kifozu, doğuştan(konjenital), kas hastalıklarına bağlı, yaşlılık kifozu, omurga kırıklarına bağlı gelişen kifozdur. Kifozun artmış olduğu durumlar genellikle duruş bozukluğuna (postürel kifoz) bağlıdır. Duruş bozukluğu özellikle genç adolesan kızlarda sıklıkla görülür. Kifozlu hastaların az bir yüzdesinde kifoz omurların gelişim problemine bağlı gelişir. Omurlarda kamalaşma oluşur. Bu tip kifoza Scheuermann kifozu denir ve tedavisi posturel olana göre daha zordur. Kifozun açısını ölçerek hastalık hakkında bilgi edinebiliriz. 45 derecenin altı normal, 60 dereceye kadar duruş bozukluğuna bağlı, 60 derecenin üzerindeki açılar ise anormal olarak Kabul edilir ve tedavi edilmesi gerekir. Tedavide korse ve cerrahi tedavi seçeneklerdir. İskelet gelişimini tamamlamamış çocuklarda korse verilebilir. Postürel kifozu olan bireyleri uyardığımız zaman kendiliğinden kifozunu düzeltip daha dik durabilir ancak yapısal kifozu olan hastaların kifozu daha sertleşmiştir ve kendi başına düzeltemez.
Erken çocuklukta başlayan kifozlar, aynı yaşta başlayan skolyozlarla kıyaslanmayacak kadar ciddi akciğer ve kalp sorunlarına neden olabiliyorlar. Geç yaşta ortaya çıkan kifozlar (yaşlılık kifozları) ise başlangıçlarından itibaren ağrılı olabiliyorlar ve hem ağrı ve hem de akciğer kapasitelerinde azalma nedeniyle hayat kalitesini ciddi olarak bozabiliyor. Erken başlangıçlı kifozların teşhis konup hemen tedavisinin başlanması gerekir. Konunun uzmanı bir hekim tarafından mutlaka izlenmelidir. Erken yaşta ameliyat gerekebileceği akılda tutulmalıdır. Yaşlılarda ortaya çıkan ağrılı kifozlarda mutlaka konunun uzmanı bir hekime danışılmalıdır.
Ankilozan Spondilit Ameliyati Sonrasi
Erken çocuklukta başlayan kifozlar, anne karnında oluşurlar, hızlı ilerlerler, erken belirti veririler, aynı yaşta başlayan doğumsal skolyozlarla kıyaslanmayacak kadar ciddi akciğer ve kalp sorunlarına neden olabiliyorlar, ayrıca felç riski taşırlar. Erken başlangıçlı kifozların teşhis konup hemen tedavisinin başlanması gerekir. Konunun uzmanı bir hekim tarafından mutlaka izlenmelidir. Erken yaşta ameliyat gerekebileceği akılda tutulmalıdır. Erken dönemlerde, ya da skolyoz eğer ilerlemeden belli bir büyüklükte kalır ise, hayatı hiç etkilemiyor.
Kifozun açısının ölçülmesi röntgenlerde yapılmalıdır. 45 derecenin altı normal olarak kabul ederiz, 60 dereceye kadar duruş bozukluğuna bağlı, 60 derecenin üzerindeki açılar ise anormal olarak kabul edilir ve tedavi edilmesi gerekir.
Tedavide korse ve cerrahi tedavi seçeneklerdir. İskelet gelişimini tamamlamamış çocuklarda korse verilebilir. Korse özellikle her hasta için vücuduna uygun ölçü alınarak yapılır. Korsenin amacı çocuk büyürken eğriliğin artmasını engellemektir. Korseler omurgayı tamamen düzeltmez ancak ilerlemesini durdurabilir. Korse tedavisinin başarılı olması için düzenli takip, hastaya uygun yapılmış bir korse, uyumlu bir hasta ve destekleyici bir aile, en az 20 saat kullanılmasını gerektirir.
Kifoz 75 derecenin üzerine çıkmışsa ilerleme eğilimindedir ve cerrahi tedavi uygulanmalıdır. Ayrıca bu dereceleri aşan hastalarda estetik olarak sorun oluşturur. Korse tedavisine yanıt alınamadığı durumlarda cerrahi tedaviye başvurulur. En sık yapılan cerrahi işlem vida ve çubuklar kullanılarak enstrümentasyon, düzeltme ve kemik greftiyle yapılan dondurma ilemi yani füzyondur. Enstrüman sistemleri ile amaç kamburluğun fizyolojik sınırlara indirilmesidir.